De wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen bepaalt dat vanaf 2024 elke voltijdse werknemer een individueel opleidingsrecht heeft van minstens 5 dagen*. De werkgever moet gratis (formele of informele) opleidingen verstrekken aan de werknemer wanneer ze rechtstreeks verband houden met het werk.
En wie kan tegenwoordig nog om cyberbeveiliging heen?
De opleidingen over cybersecurity die voor het project van FOD Economie werden opgestart, komen dus als geroepen.
Vijf laureaten van de projectoproepen bieden gratis opleidingen aan, elk met een eigen insteek.
- Psybersafe volg een online cyber security training die gedragsverandering stimuleert.
- CyberActive ga de uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging aan die voortvloeien uit een veranderende regelgeving en toenemende bedreigingen.
- Opleiding cyberweerbaarheid voor ondernemers wapen je tegen cybercriminaliteit en versterk je competenties via een combinatie van leervormen (blended learning).
- Maak je bedrijf bewust van cyberveiligheid via een escape game of een realistische simulatie van een cyberbeveiligingsindicent (crisisoefening).
- Learn.Secure.Repeat neem deel aan workshops en coachingssessies voor eenvoudige en effectieve bescherming afgestemd op jouw noden.
Kies de opleiding of training die het beste past bij de noden van jouw kmo – of volg ze allemaal voor een optimaal resultaat.
Bovendien biedt de FOD Economie ook heel wat andere initiatieven aan die je cyberweerbaarheid versterken. Neem een kijkje op de webpagina en ontdek alle gratis steunmaatregelen om de cyberveiligheid van je kmo te verbeteren
*Werkgevers die minder dan 10 werknemers tewerkstellen, worden uitgesloten van de toepassing van hoofdstuk 12 van deze wet. Werkgevers met 10 en minder dan 20 werknemers komen in aanmerking voor een afwijkende regeling.